Hei, vil du gi tilgang til informasjon om hvordan nettsidene blir brukt?
Ingen person-info, ingen markedsføring.
EN
NO
Gramo Logo
Medlemskap
Bedrift
Om Gramo
Kontakt oss
Aktuelt
Infosenter
Logg inn
Bli medlem
Medlemskap
Bli medlem
ISRC
Utbetaling
Utbetalingskalkuator
Hjelp for medlemskap
Bedrift
Gramo for bedrifter
Priskalkulator
Hjelp for bedrifter
Om Gramo
Om Gramo
Statistikken
Årsmøte
Års- og åpenhetsrapport
Arv
Klage
Nærbilde av et miksbord med spaker, knapper og to skjermer

publisert
27.6.23

Nytt rekordår for Gramo!

Vi er stolte av å kunngjøre et imponerende rekordår i 2022 med en vekst på 10 prosent. Totalt ble 151 millioner vederlagskroner fordelt til rettighetshaverne, noe som utgjør en økning på 14 millioner kroner sammenlignet med året før. Etter en krevende periode med pandemi, nærmer vi oss nå normalnivå.

2022 endte med driftsinntekter på 237 millioner kroner, og et resultat på 197 millioner kroner. 45,6 millioner kroner i avgift overføres til Fond for utøvende kunstnere. Gramo har siden 2018 fordelt nærmere 1,1 milliarder kroner.

Solid økning i bedrifters musikkbruk

– Ser vi nærmere på tallene for fjoråret, er det gledelig å se at musikkbruken i hoteller, butikker og på serveringssteder (offentlig fremføring) er tilbake på samme nivå som før koronapandemien, forteller daglig leder, Kim Skarning Andersen. – Gramo har hatt svært god dialog med markedet, gjennom en tøff periode. Det har bidratt til en økning på hele 23 % innenfor dette området. 

Samlet ble det innbetalt 74,3 millioner kroner fra offentlig fremføring i 2022.

Gramo har inngått avtaler med mer enn 16 000 bedrifter, som betaler for bruk av musikk, og det ble i fjor inngått mer enn 1 600 nye bedriftsavtaler. I tillegg har vi inngått avtaler med flere aktører som tilbyr skreddersydde musikkopplevelser, til ulike bransjer. 

Også vekst innenfor kringkasting

Kringkastingsområdet har også bidratt til en fin vekst, med en økning på 8 millioner kroner i 2022. Det er en vekst på 8 prosent sammenlignet med året før. Totalt ble det innbetalt 117,3 millioner kroner i vederlag til Gramo i fjor, og det er de riksdekkende kringkasterne som står for den største økningen.  

Gramo krever inn vederlag fra 30 riksdekkende radiokanaler og mer enn 300 lokal- og distriksradioer. 

I fjor behandlet vi 170 000 timer radiospilt musikk og nærmere 120 000 innspillinger ble koblet og avregnet gjennom våre systemer. 

– I tillegg til å levere et rekordresultat i 2022, har Gramo aldri utbetalt vederlag til artister, musikere og produsenter så raskt og så presist som i fjor. Totalt ble godt over 90 % av vederlaget av utbetalt til individuelle rettighetshavere, forteller Andersen. 

Økt satsning på internasjonalt samarbeid

Vederlag fra utlandet økte også noe i 2022, til nærmere 7 millioner kroner. Med et stadig mer globalt musikkmarked, vil Gramo i 2023 intensivere det internasjonale samarbeidet.

– Det globale musikkmarkedet blir stadig viktigere for norske artister, musikere og produsenter. Gramo vil derfor intensivere arbeidet med å inngå internasjonale avtaler, og vi forventer solid vekst i inntekter til og fra utlandet i årene som kommer, avslutter Andersen.  

Vi er stolte av å ha levert et rekordresultat i 2022 og ønsker å takke alle våre musikere, produsenter og samarbeidspartnere for deres fortsatte støtte og tillit. Vår forpliktelse til å utbetale vederlag så raskt og presist som mulig har aldri vært større, og i fjor ble over 90 prosent av vederlaget utbetalt til individuelle rettighetshavere.

Gramos årsrapport for 2022 kan leses her.

Andre aktueltsaker

14.5.24

Åtte av ti mest spilte artister var menn

Også i 2023 dominerer mennene topplisten. De to kvinnene på listen er norske og med dette markerer Emma Steinbakken og Dagny sin plass i toppsjiktet.

Les mer
14.5.24

Åtte av ti mest spilte artister var menn

13.5.24

På NRK dominerer norsk musikk

Over halvparten av musikken som ble spilt på NRK-radiokanalene i 2023 var norsk. På de kommersielle radiokanalene er det internasjonal musikk som dominerer.

Les mer
13.5.24

På NRK dominerer norsk musikk

Bilde av Aden Foyer. Foto: Abdi junior
8.5.24

Denne låten ble spilt over 313 timer

Den norske låten “The Ballet Girl” med Aden Foyer ble spilt nærmere 6000 ganger i fjor. Nordmannen troner med dette øverst på listen over mest spilte norske låter.

Les mer
Bilde av Aden Foyer. Foto: Abdi junior
8.5.24

Denne låten ble spilt over 313 timer

Gramo for bedrifter

Bruker du musikk som er hørbar for dine kunder og gjester?

Se hva du må gjøre

Noe du lurer på?

Prøv gjerne vårt infosenter og se om du finner svar der. Hvis ikke – ta kontakt med oss.

Gå til infosenter