
Nytt rekordår for Gramo!
Vi er stolte av å kunngjøre et imponerende rekordår i 2022 med en vekst på 10 prosent. Totalt ble 151 millioner vederlagskroner fordelt til rettighetshaverne, noe som utgjør en økning på 14 millioner kroner sammenlignet med året før. Etter en krevende periode med pandemi, nærmer vi oss nå normalnivå.
2022 endte med driftsinntekter på 237 millioner kroner, og et resultat på 197 millioner kroner. 45,6 millioner kroner i avgift overføres til Fond for utøvende kunstnere. Gramo har siden 2018 fordelt nærmere 1,1 milliarder kroner.
Solid økning i bedrifters musikkbruk
– Ser vi nærmere på tallene for fjoråret, er det gledelig å se at musikkbruken i hoteller, butikker og på serveringssteder (offentlig fremføring) er tilbake på samme nivå som før koronapandemien, forteller daglig leder, Kim Skarning Andersen. – Gramo har hatt svært god dialog med markedet, gjennom en tøff periode. Det har bidratt til en økning på hele 23 % innenfor dette området.
Samlet ble det innbetalt 74,3 millioner kroner fra offentlig fremføring i 2022.
Gramo har inngått avtaler med mer enn 16 000 bedrifter, som betaler for bruk av musikk, og det ble i fjor inngått mer enn 1 600 nye bedriftsavtaler. I tillegg har vi inngått avtaler med flere aktører som tilbyr skreddersydde musikkopplevelser, til ulike bransjer.
Også vekst innenfor kringkasting
Kringkastingsområdet har også bidratt til en fin vekst, med en økning på 8 millioner kroner i 2022. Det er en vekst på 8 prosent sammenlignet med året før. Totalt ble det innbetalt 117,3 millioner kroner i vederlag til Gramo i fjor, og det er de riksdekkende kringkasterne som står for den største økningen.
Gramo krever inn vederlag fra 30 riksdekkende radiokanaler og mer enn 300 lokal- og distriksradioer.
I fjor behandlet vi 170 000 timer radiospilt musikk og nærmere 120 000 innspillinger ble koblet og avregnet gjennom våre systemer.
– I tillegg til å levere et rekordresultat i 2022, har Gramo aldri utbetalt vederlag til artister, musikere og produsenter så raskt og så presist som i fjor. Totalt ble godt over 90 % av vederlaget av utbetalt til individuelle rettighetshavere, forteller Andersen.
Økt satsning på internasjonalt samarbeid
Vederlag fra utlandet økte også noe i 2022, til nærmere 7 millioner kroner. Med et stadig mer globalt musikkmarked, vil Gramo i 2023 intensivere det internasjonale samarbeidet.
– Det globale musikkmarkedet blir stadig viktigere for norske artister, musikere og produsenter. Gramo vil derfor intensivere arbeidet med å inngå internasjonale avtaler, og vi forventer solid vekst i inntekter til og fra utlandet i årene som kommer, avslutter Andersen.
Vi er stolte av å ha levert et rekordresultat i 2022 og ønsker å takke alle våre musikere, produsenter og samarbeidspartnere for deres fortsatte støtte og tillit. Vår forpliktelse til å utbetale vederlag så raskt og presist som mulig har aldri vært større, og i fjor ble over 90 prosent av vederlaget utbetalt til individuelle rettighetshavere.
Gramos årsrapport for 2022 kan leses her.
Andre aktueltsaker

TONO og Gramo samordner rettighetshåndtering for bakgrunnsmusikk
Over 16 000 norske virksomheter får en enklere hverdag når TONO og Gramo samordner sine tjenester innen bakgrunnsmusikk. Alle bedrifter og organisasjoner som bruker innspilt musikk på offentlig sted vil fra 1. september få alle tjenester samlet på ett sted, og felles faktura fra begge organisasjoner fra 1. januar 2026.
Les mer
TONO og Gramo samordner rettighetshåndtering for bakgrunnsmusikk

Gramo 2024: Teknologisk løft og rekordutbetalinger til rettighetshavere
Gramo har lagt bak seg et innholdsrikt år med teknologisk fornyelse, styrket forvaltning og økte utbetalinger til rettighetshaverne. Årsrapporten for 2024 viser at Gramos arbeid bidrar til en mer rettferdig og effektiv verdikjede for innspilt musikk – til nytte for både utøvere, produsenter og musikkbrukere
Les mer
Gramo 2024: Teknologisk løft og rekordutbetalinger til rettighetshavere

Mer korrekt fordeling til rettighetshavere
Gramo har etablert en ny og mer presis måte å fordele vederlag fra bruk av innspilt musikk på offentlig sted (butikker, kaféer, restauranter, treningssentre o.l.). Den nye fordelingsmodellen reflekterer i større grad den musikken som faktisk brukes hos våre mer enn 16 000 bedriftskunder, og gir dermed også en mer korrekt fordeling av vederlag til våre rettighetshavere.
Les mer