publisert
28.4.23

Echo - hjertet i Gramo som pumper informasjon, penger og andre verdier

Echo er det tekniske systemet som sørger for at Gramo kan avregne og fordele vederlag individuelt til rettighetshaverne når for eksempel radiostasjonene bruker innspilt musikk.

Blir du spilt på radio? Da kan du motta penger fra Gramo
En av Echos viktigste oppgaver er å koble rapportene over hvilken musikk som er brukt mot Gramos registre over innspillinger, og hvem som har rettigheter til hver enkelt innspilling. På den måten kan fordele og utbetale pengene korrekt til alle som har rettigheter til innspillingene.

Hvis Echo ikke finner noen kobling, finner Gramos ansatte rett innspilling med riktige rettighetshavere. Neste gang denne innspillingen blir brukt, vil Echo kunne koble automatisk.  

88 radiokanaler i 2022
I 2022 tok Echo imot rapporter på musikkbruk fra 88 radiokanaler. Det er nesten en dobling i løpet av fem år, fra 45 kanaler i 2017.

Musikkbruk i butikker, hoteller, restauranter etc.
Fram til nå har pengene bedriftene betaler til Gramo for å spille musikk i sine butikker, treningssentre, restauranter og liknende blitt fordelt etter rapportene fra radiokanalene. Men mange av bedriftene bruker andre kilder enn radio til å spille musikk. Så nå har vi oppgradert Echo slik at fra sommeren 2022 kan vi utbetale penger fordelt på bakgrunn av hvilken musikk de forskjellige bedriftene spiller. Dette gjør at Gramo-utbetalingen vil bli enda mer presis.

Koblet på resten av verden
Echo er også koblet til Repertoir Data Exchange (RDx), Virtual Recording Database (VRDB), og International Performers Database (IPD) hvor mange land nå deler informasjon om innspillinger og rettighetshavere. Det gjør oss i stand til å fordele og utbetale korrekt til utenlandske rettighetshavere i de landene vi har avtale om å utveksle vederlag med.

Få tilgang med Min side
Min Side gir deg tilgang til Gramo-informasjon som er relevant for deg. Som medlem i Gramo vil du for eksempel få oversikt diskografi, utbetalinger, hvilke innspillinger du har fått betalt for, og hvor de ha blitt spilt.

Det er i Min side du oppdaterer informasjon om deg selv, ditt selskap, dine innspillinger og andre ting som er relevant for din relasjon med Gramo.

Med Echo kan vi hjelpe andre i bransjen
Gramo tilbyr sine kompetanse og Echo til å gjøre oppdrag for andre i bransjen. Vi fordeler og utbetaler allerede vederlag for blant annet privatkopiering for Gramart og Creo.

Gramo-statistikken
For å gi deg et innblikk i alle dataene som ligger i Echo, deler vi hvert år statistikk over hvilke utøvere, hovedartister og låter som har blitt spilt mest på radio. Vi deler også statistikk som inneholder informasjon om norskandeler, samlet vederlagsutbetaling og mere til.

Andre aktueltsaker

THE THIEF

THE THIEF i Oslo er ett av hotellene som betaler til Gramo for å fremføre innspilt musikk for gjestene sine, og vi lar oss inspirere av deres bevissthet og tanker rundt musikkbruk. Hotelldirektør Robert Holan gir oss her et lite innblikk i hvordan musikk og kunst kan være et viktig virkemiddel for å skape ønsket stemning.

Les mer

THE THIEF

Hoggorm Pizza

Gramo stakk innom Hoggorm Pizza i Bergen for å ta en prat med innehaver Christopher Haatuft. Vi var nysgjerrige på hans tanker rundt bruk av musikk i restauranten.

Les mer

Hoggorm Pizza

Gramo for bedrifter

Bruker du musikk som er hørbar for dine kunder og gjester?

Se hva du må gjøre

Hjelp og medlemsservice

For hjelp og service, prøv gjerne vårt infosenter eller snakk med en av våre medarbeidere.

Finn svaret nå
EN
NO
Gramo Logo
Medlemskap
Bedrift
Om Gramo
Kontakt oss
Aktuelt
Infosenter
Logg inn
Bli medlem
Medlemskap
Bli medlem
ISRC
Utbetaling
Utbetalingskalkuator
Hjelp for medlemskap
Bedrift
Gramo for bedrifter
Priskalkulator
Hjelp for bedrifter
Om Gramo
Om Gramo
Årsmøte
Årsrapport
Statistikken
Ledige stillinger