KORT INNPÅ MEGALODON COLLECTIVE

tekst: Suzanne Nyhuus
foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Bandet med navnet fra havets prehistoriske dyp vant Jazzintro og Gramo-stipend på 150.000,- på Moldejazz i sommer. Pengene fra Gramo kommer godt med nå når andre-plata skal spilles inn i november. Vi har tatt en prat med bandet etter at de kom hjem fra turné.

Dere har akkurat kommet fra turne. Hvor var dere og hvordan var det å spille?

Vi booket hele turnéen selv og har verken et veldig stort nettverk eller publikum ute i Europa. Dette resulterte i spillejobber på alle mulige slags venues, for alle mulige slags mennesker. I Italia spilte vi for rundt 200 stk på “Ai Confini Tra Sardegna E Jazz”, en vanvittig fin festival sør på Sardinia. I Tallin, Dortmund, Brussel, Göteborg og Amsterdam spilte vi for alt mellom 15-60 publikumere. Egentlig har vi følt at publikum har vært lyttende og høflige overalt, heldigvis!

Kan du si noe om hvordan det er å spille på improvisasjon… Det må være veldig gøy, men også litt skummelt... Har dere en «oppskrift» for improvisasjon?

Vil ikke si at vi jobber etter en “oppskrift” akkurat, men vi improviserer stort sett i kontekst av et komponert materiale. Det gir jo et slags utgangspunkt, selv om hvordan vi spiller komposisjonene også varierer fra gang til gang.

Stipendet fra Gramo på 150 000 kr, hva går det med til?

Stipendet kommer svært godt med, kanskje særlig siden vi er hele sju personer i bandet. Pengene går først og fremst til andre-plata som spilles inn i november. Planen er utgivelse i februar 2017, på Jazzland Recordings.

Hvordan er det å være 7 stykker i bandet med tanke på ulike meninger, musikalske ønsker og ulike innfallsvinkler? Hender det at dere krangler?

Krangling driver vi egentlig ikke med, men vi diskuterer en hel del. Det er mer som at vi setter sammen hodene og prøver å løse ting sammen. Dessuten er det alltid komponisten som har det siste ordet, så da må man i verste fall svelge noen kameler her og der.

Fortell litt om bandnavnet, hvordan ble det til?

Jeg tror det var Aaron, på bass, som først mente at Megalodon var et passende navn. Collective-delen er der opprinnelig fordi tanken var å ha en mindre satt besetning, der vi byttet ut musikere fra konsert til konsert. Vi hadde en øving med dagens besetning, så ble den idéen skrinlagt.

(red.anm.: Megalodon er en prehistorisk kjempehai)

Sist men ikke minst; når og hvor blir neste konsert, i Norge?

Vi gjorde årets siste konsert 28. oktober på en helt nystartet festival utenfor Stavanger - Ogna Gje Jazz. Neste mulighet til å se oss live er sannsynligvis ikke før i mars, da er vi på release-turné for den neste plata og håper å komme oss rundt i hele Norge. Den turnéen er jo også en del av jazzintro-premien, så her får vi hjelp av Norsk Jazzforum.


Juryen uttalte følgende om Megalodon Collective, etter at de hadde vunnet på Moldejazz i sommer;

«Vinner av Jazzintro 2016 framstår som et komplett band med fantastiske instrumentalister. Bandet har en utrolig forfriskende blanding mellom fullt anarki og fin struktur. De spiller supertight og skranglete på samme tid. Det er massivt, lekent og improvisasjonspartiene har en tydelig retning. Bandet er et sant musikalsk kollektiv og bandets navn buldrer fra havets prehistoriske dyp.»

Juryen, besto av leder Øyvind Skjerven Larsen, Eirik Hegdal, Helge Lien, Bjørn Vidar Solli og Sissel Vera Pettersen.

Besøk nettsiden til Megalodon Collective